Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Το 1922 που λέτε, την ημέρα της καταστροφής της Σμύρνης, υπήρξε ένας Ιάπωνας καπετάνιος του οποίου τα στοιχεία δεν γνωρίζουμε, που κατά παρέκκλιση των οδηγιών που είχε, πέταξε όλο το φορτίο που κουβαλούσε για να σώσει Έλληνες πρόσφυγες και να τους μεταφέρει σε ένα ασφαλές λιμάνι. Οι πληροφορίες λένε ότι αυτό το λιμάνι ήταν η Θεσσαλονίκη. Είναι μία ιστορία που λίγοι την ξέρουν, μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει ο ελληνικός κόσμος να την ψάχνει λίγο παραπάνω.

Παρόλα αυτά, και είμαι πολύ περήφανος γι αυτό, ο Ηρακλής και ειδικά το τμήμα Judo του Ηρακλή με πρωτοβουλία του Αυγερινού Μαιστρέλλη, έχει αναρτήσει εδώ και χρόνια μία πλάκα προς τη μνήμη αυτού του ανθρώπου, που έσωσε δεκάδες συνανθρώπους μας εκείνη την εποχή, στις εγκαταστάσεις του Include στην Τριανδρία.

Με τη συμπαράσταση του δικού μας στην TV100, Zachos Samoladas, που στον προσωπικό του χρόνο επιμελείται ενός ντοκιμαντέρ για το θέμα, αποφασίσαμε χθες ως Δήμος Θεσσαλονίκης να κάνουμε μία ζεστή τελετή μνήμης στην οποία προσεκλήθη ο επίτιμος πρόξενος της Ιαπωνίας στη Θεσσαλονίκη, κος Χάρης Αλεξόπουλος, καθώς επίσης και ένας σύλλογος Kendo, που συμμετέχουν συμπολίτες μας, μεταξύ αυτών και ο καλός φίλος Γρηγόρης Κουρέας.

Η εκδήλωση δεν έγινε τυχαία χθες, καθώς η δεύτερη Δευτέρα του Οκτωβρίου είναι για τους Ιάπωνες εθνική εορτή αφιερωμένη στον αθλητισμό και όλα τα σχολεία της χώρας τους μαθαίνουν για τις αξίες και τα ιδανικά του αθλητισμού.

Θα συνεισφέρουμε όσο μπορούμε στην ανάδειξη της ιστορίας αυτού του ανθρώπου. Ειδικά στις μέρες μας όπου το προσφυγικό είναι στην επικαιρότητα, αλλά αυτή τη φορά με την Ελλάδα να παίζει το ρόλο του υποδοχέα. Εϊναι ζήτημα παιδείας πάνω απ' όλα αλλά και αθλητισμού λόγω της ιστορικής μνήμης που κρατάει ζωντανή ο Ηρακλή
Γεώργιος Δημαρέλος 
Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης 




(Στις σημερινές συνθήκες οποιαδήποτε επικοινωνία με τον Νίκο Μαλλιαρόπουλο  θα επηρέαζε Αρνητικά τις Σχέσεις του Γ.Σ ΗΡΑΚΛΗ με την Πατρίδα του Τζούντο.  
Οι σχέσεις του Γ.Σ ΗΡΑΚΛΗΣ βασίζονται στις Ηθικές Αξίες του JUDΟ)

Αυγερινός Μαϊστρέλλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου