Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Ο επικεφαλής του τομέα της πρόληψης ναρκωτικών στον ΟΗΕ στην θεραπευτική κοινότητα του ΚΕΘΕΑ στις φυλακές Διαβατών


Της Σταυρούλας Πουλημένη
Τον Gilberto Gerra συνόδευε ο Ευτύχης Φυτράκης, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Φαίδων Καλοτεράκης και ο υπεύθυνος του προγράμματος Προμηθέας Χρ. Βέττας.
 
Ο κ. Gerra περιηγήθηκε στους χώρους της θεραπευτικής κοινότητας και συζήτησε με τους κρατούμενους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μεταφέροντας εμπειρίες του από την ιδιότητά του ως θεραπευτή.
«Νοιώθω σαν το σπίτι μου, αυτό είναι το δικό μου περιβάλλον» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως οι άνθρωποι αλλάζουν σε τέτοιες δομές τόσο την προσωπική τους ιστορία αλλά και την κατάσταση συνολικά μέσα στην φυλακή. 

«Η κοινωνία σας χρειάζεται και πρέπει να ανακαλύψει την αξία σας. Καθώς συνεχίζετε τη δουλειά στην θεραπευτική κοινότητα πρέπει να σκέφτεστε πως επιστρέφετε έναν ξεχωριστό άνθρωπο ιδιαίτερης ευαισθησίας στην κοινωνία» είπε απευθυνόμενος στα μέλη της κοινότητας.

 

Να αναφερθεί πως η  θεραπευτική κοινότητα αποτελεί την μοναδική στην Ελλάδα και στην Ευρώπη που βρίσκεται εντός φυλακών η οποία  στεγάζεται σε αυτόνομη πτέρυγα του σωφρονιστικού καταστήματος και τα μέλη της έχουν την δυνατότητα να ακολουθούν το πρόγραμμά της σε καθημερινή 24ώρη βάση, χωρίς να  επιστρέφουν στα κελιά. Η δομή διαθέτει στο ισόγειο μαγειρεία, τραπεζαρία, αίθουσες συναντήσεων και αυτόνομο χώρο προαυλισμού  και άθλησης.

Mέχρι στιγμής έχουν ενταχθεί 65 άτομα στην θεραπευτική κοινότητα ενώ υπάρχουν 84 θέσεις κενές που αναμένεται να καλυφθούν το επόμενο διάστημα. 
«Τον περασμένο Απρίλιο η γενική συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη συνέταξε μια διακήρυξη για τα ναρκωτικά στην οποία γίνεται ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι δεν πρέπει να τιμωρούνται, δεν πρέπει φυλακίζονται. Η φυλακή χειροτερεύει το πρόβλημα και δεν βελτιώνει την κατάσταση. Χρειαζόμαστε πολιτικές που να δίνουν στήριξη στους ανθρώπους αυτούς. Η δομή αυτή στην Θεσσαλονίκη  είναι ένα μοντέλο το οποίο θα πρέπει να το εξάγουμε σε άλλες χώρες και πιο συγκεκριμένα σε χώρες που δεν έχουν μεγάλη ευμάρεια όπου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί εύκολα» σημείωσε ο Gilberto Gerra.
 
«Σε πολλές χώρες υπάρχουν εμπειρίες εναλλακτικών θεραπειών αλλά αυτή είναι μια ιδιαίτερη θεραπευτική κοινότητα που η λειτουργία της οποίας επηρεάζει όχι μόνο την ζωή των εξαρτημένων αλλά και το ύφος της φυλακής, τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, όλο το περιβάλλον, αλλάζοντας τις σχέσεις των ανθρώπων και τον τρόπο ασφάλειας και ελέγχου της φυλακής» δήλωσε ακόμη βραβεύοντας μαζί  με τον διευθυντή των φυλακών με σχετικούς επαίνους τους κρατούμενους -μέλη της θεραπευτικής κοινότητας που εργάστηκαν για την δημιουργία της.
O κ. Gerra ανακοίνωσε, τέλος, πως το γραφείο για την πρόληψη των ναρκωτικών του ΟΗΕ κάνει έρευνα και για την χρήση ουσιών στους προσφυγικούς καταυλισμούς. «Σίγουρα γίνεται γιατί οι άνθρωποι ζουν σε συνθήκες που δεν είναι ανθρώπινες και για να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση θα καταφύγουν στην χρήση ουσιών και αλκόολ». 
Από την πλευρά του ο Ευτύχης Φυτράκης, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης μίλησε για το «σχέδιο τριών σταδίων» πάνω στο οποίο εργάζεται το Υπορυγείο, όπου μέσα στην φυλακή θα μπορεί να διαγιγνώσκεται η εξάρτηση στη συνέχεια ο κρατούμενος να περνάει στη φάση της αποτοξίνωσης και της ψυχολογικής απεξάρτησης έτσι ώστε να υπάρχει μια καλή προετοιμασία της επανένταξης. «Αυτό είναι το κεντρικό σημείο, το κλειδί αν θέλετε της υπόθεσης για την ουσιαστική αντεγκληματική πολιτική όπως το εννοούμε, να μείνει κανείς μακρυά από το έγκλημα και τις ουσίες. Αυτή είναι μια προσφορά στην κοινωνία και τον άνθρωπο και σε αυτό το πλαίσιο δουλεύουμε» τόνισε ο γ.γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης. 
«O διεθνούς φήμης Geraldo Gerra έχει έρθει στην ταπεινή μας κοινότητα στα Διαβατά και αυτό σημαίνει ότι κάτι κάνουμε καλά» δήλωσε ο Φαίδων Καλοτεράκης, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ. 


 

«Η δράση αυτή χρειάζεται πολλές συνέργειες, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τη συγκεκριμένη φυλακή, το ΚΕΘΕΑ και κυρίως του χρήστες που μας εμπιστεύονται. Το γεγονός ότι ο  ΟΗΕ σκέφτεται να εξάγει το μοντέλο αυτό και σε άλλες χώρες μας κάνει περήφανους. Χρειαζόμαστε παραπάνω προσωπικό, υπάρχουν κενές 84 θέσεις και θέλουμε να τις γεμίσουμε. Πιστεύουμε πως στο τέλος του χρόνου θα είναι γεμάτες. Αυτό που γίνεται στην φυλακή Διαβατών αφορά όλη την Ελλάδα, έρχονται άνθρωποι από άλλες φυλακές που θέλουν να δουλέψουν με τον εαυτό τους και να ελευθερωθούν από την εξάρτηση» τόνισε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ με τον Χρ. Βέττα, υπεύθυνο του προγράμματος να δηλώνει πως πρόκειται για ένα εγχείρημα που μπορεί να δώσει πίσω στην κοινωνία ανθρώπους με όραμα που θα είναι φορείς αλλαγής.  
«Είναι μία πρωτοποριακή δομή τόσο στον ελληνικό όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο και αυτό μας ευχαριστεί ιδιαίτερα υπό την έννοια ότι σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα επιτελείται ένα τόσο σοβαρό έργο αναφορικά με την απεξάρτηση των ανθρώπων που είναι έγκλειστοι» σημείωσε ο Αν. Παπαδόπουλος, διευθυντής των φυλακών.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου